Elverhusets værdigrundlag
I Høje-Taastrup Kommune er det daglige arbejde baseret på 4 grundlæggende værdier, der er fælles for alle:
- Menneskelighed og et positivt livssyn
- Engagement
- Professionalisme
- Helhed
Vi har sat disse værdier i spil og defineret dem i sammenhæng med vores daglige arbejde samt ud fra de mål, vi stræber efter i netop vores hus.
I vores hverdag er det at bruge sin krop og afprøve den - både på egen hånd og i strukturerede aktiviteter - en central læringsmetode, som vores pædagogiske praksis er bygget op omkring. Vores børn får således lov til at tilegne sig mange kropslige erfaringer, og nogle gange køres der lidt vel ambitiøse forsøg i stilling; her stopper vi ikke børnene, men guider dem, så det bliver en succes.
Vores vision er således:
At skabe et sundt læringsmiljø i en bevægelseskultur, hvor børn mestrer deres krop ved at bruge den.
I kraft af vores idrætscertificering har vi som personalegruppe et fælles fagligt fundament for at skabe de bedste betingelser for at opfylde vores vision. Idrætten kan ikke stå alene, men er et læringsværktøj, som bliver til pædagogisk idræt, når vi kombinerer den med blandt andet de 6 pædagogiske læreplanstemaer, som børnene får kendskab til gennem deres vuggestue- og børnehaveliv.
Vores aktiviteter planlægger vi med udgangspunkt i flere parametre. Vi prioriterer altid hensynet til det enkelte barns udvikling. Vi har fokus på det enkelte barns potentiale og skaber rammer, der støtter op om en positiv udvikling. Her er det vigtig at nævne jer forældre som samarbejdspartner. Når vi nævner, at vi prioriterer det enkelte barns udvikling, er det nødvendigt at have alle aspekter med og se det ”hele” barn. Det vil sige, det billede vi i fællesskab med jer forældre, der kender jeres barn allerbedst, kan danne. For jeres barn er det derfor alfa og omega, at vi kan skabe et tæt og tillidsfuldt samarbejde. Samarbejdet omhandler både snakke om de små hverdagsoplevelse, vejledning og når emnet er lidt sværere. Vores udgangspunkt i dialogen er altid professionalisme, åbenhed og respekt for hinanden.
Udover hensynet til det enkelte barn, er andre parametre som nævnt læreplanstemaerne samt børnenes egne initiativer, og hvad de er optagede af her og nu. Vi har således børneperspektivet i højsæde. Har vi for eksempel fokus på natur og naturfænomener. og børnene er optagede af superhelte, kunne vi gå på opdagelse og researche, om der findes superhelte ude i naturen og så kan vi bygge yderligere på, alt efter, hvor vejen fører os hen. For at hverdagens aktiviteter bliver positive og krydret med succes, har vi stort fokus på at planlægge ud fra de ressourcer, vi har til rådighed. Vi prøver således, at være på forkant. Der kan naturligvis være dage med udfordringer og her mødes vi på ”pletten” om formiddagen og får omstruktureret dagen, så alle får en god dag og de planlagte aktiviteter ikke aflyses, men blot rettes til efter dagen.
Vi har således som personalegruppe en positiv tilgang til hverdagen og har for øje at se muligheder i stedet for begrænsninger. Dette lader sig gøre, fordi vi er enige om, at omstillingsparathed og fleksibilitet gør hverdagen sjovere og vi gennem kollegialt samspil kan få tingene til at lykkes.
Dette er en del af at være gode rollemodeller både kollegaer imellem, men også overfor børnene. Vi tager fælles ansvar for hverdagen og vores arbejde, så vi skaber de bedste rammer for jeres børn, rammer, der omfatter hele vores hus som en helhed. Vi har et tæt samarbejde på tværs i huset og deler samme pædagogiske retning. Vi møder børn og forældre ud fra samme præmisser. Denne røde tråd er afgørende, da den er brobyggende i huset og med til at skabe udviklingsmuligheder, og gør overgangen fra vuggestue til børnehave så lempelig som muligt for børnene. Når børnene rykker fra vuggestue til børnehave, lægger vi stor vægt på, at der gives en overlevering til de nye primærvoksne.
Vi arbejder systematisk med en række metoder, såsom Rambøll-Sprog og -Dialog, der udarbejdes ved bestemte alderstrin samt SP-analysen, som anvendes ved behov. Resultaterne af disse kan være gode vejledere i forhold til en status omkring jeres barn. Hvis der via disse metoder viser sig et behov for øget fokus indenfor et udviklingsområde, udarbejder vi enten et fokuspunkt eller en udviklingsplan. Disse arbejdes der intensivt med, og der evalueres løbende med en tilpasning af indsatsen, indtil vi har nået målet. I vil som forældre altid blive orienteret og herudover kan det være en god vejleder i den nævnte overlevering, så vi kan arbejde videre med eventuelle aktuelle tiltag. Overgangen fungerer godt, men vi arbejder fortsat konstruktivt med det, hvilket også gælder overgangen fra børnehave til skole. Her gør vi brug af samme redskaber.
I vores hus er den pædagogiske faggruppe højt prioriteret samtidigt med, at der er et generelt fokus på kompetenceudvikling for hele personalegruppen. Vi har således et bredt kompetence-fundament med blik på de 6 læreplanstemaer, hvilket tilfører huset en høj faglighed. Vi videns-deler internt og gør brug af hinandens viden i hverdagen samtidigt med, at vi har en række eksterne samarbejdspartnere, som vi kan rådføre os med omkring emner, der ligger udenfor vores kompetence-felt, når det er nødvendigt. Vi holder os opdaterede på ny viden og lovgivning indenfor institutionsverdenen og er bevidste om udførelsen af såvel kerneopgaven som kerneydelsen.
Vi er et hus, der på alle områder sætter faglig refleksion og evaluering højt, både i forhold til egen individuelle praksis og den fælles, da det er endnu en brik, som skaber udvikling. Vi sætter gerne os selv i spil i såvel det interne samarbejde som i det eksterne inklusiv forældresamarbejdet, da et nøgleord for os er rummelighed, som skabes på basis af tillid og åbenhed. Med rummelighed, tillid og åbenhed gives samtidigt mulighed for en mere ligefrem – men stadig respektfuld – og dermed tydelig kommunikation, som er en afgørende grundsten for succes mennesker imellem.